Verona - Hoogeveen

.Je kunt vanaf de camping zo op de stad kijken prachtig is dat .We staan onder de druivenplanten die als een parasol over de camping heen hangen . We willen graag een opera gaan zien en dus informeren we hier naar, maar de prijs en het feit dat er pas op vrijdag een uitvoering is doet ons van dit plan afstappen .We bekijken in de hitte de stad en  genieten van een terrasje. We Lopen wat later door de stad en bezoeken wat attracties zoals het balkon van Romeo en Julia. Als we  later op de avond op de heuvel over de stad uitkijken is dat een leuk gezicht met als die lichtjes .

Als we de andere dag  de tweede fietsdag op weg gaan op de route die we in twee delen in een soort van ringbandboekje bij ons hebben.Het begint direct goed we draaien de camping af en na twee honderd meter rechtsaf en dan volgt een helling van 7% twee kilometer lang  bij veertig graden  en nog geen berg in de benen.Maar goed we hebben hier zelf voor gekozen dus voorruit met de fiets en.als we boven zijn is uitzicht (en wij ook)adembenemend  een strak blauwe lucht met onder ons Bardolino en het Gardameer .We fietsen nu richting  Rovareto  dat ligt tachtig kilometer verder ,maar we fietsen over een prachtig fietspad met aan de ene zijde appelbomen en aan de andere druiven en dat zo`n zestig kilometer lang afgewisseld met dorpjes waar we steeds onze bidons vullen met heerlijk koud water. 

 We overnachten in een jeugd herberg want er is geen camping, maar de J.H. is uitstekend voorzien van een goede keuken en de pasta smaakt voortreffelijk.Als we de andere dag opstappen is het alweer warmer dan warm terwijl het voor negenen is.We hebben een prima ontbijt gekregen en gaan vervolgen over het  zelfde fietspad richting Tramin.dat is ruim negentig kilometer verder.We volgen de rivier de Adige die we zo af en toe in het vizier krijgen, op zo`n tweehonderd meter daar vanaf loopt de snelweg .De weg is redelijk vlak met aan de rechter zijde een bergkam die roze kleurt als je er s`morgens vroeg langs fietst.Het is alleen maar appels en druivenbomen die we zien met af en toe vijgen en sinaasappels.de rit verloopt voorspoedig en na zo`n zes en half uur komen we op de camping aan 

We fietsen de volgende dag vanuit  S.Guiseppe al lago naar Lana ongeveer veertig kilometer maar het lijken er wel tachtig alleen maar omhoog de weg begint met een stijging van 8% met stukken van 4,5% en die duren dan een kilometer of wat  .Wel schitterende uitzichten maar daar moet je wel voor naar boven en dat doen we toch al dus dat treft.We passeren Bolzano op enige afstand en fietsen nog steeds de Adige volgend ,die hier ook wel Etsch genoemd word ,dat hangt er van af of je Italiaan of Tiroler bent.Maar daar storen we ons niet aan het is mooi en daar gaat het ons. In Lana staan we zoals vermeld op een te dure camping en nog wel twee dagen als we ariveren heeft het verschrikkelijk geregend en wij krijgen er s`nachts een restantje van, goed voor de plantjes zullen we maar denken.

 We gebruiken de rustdag om eens lekker te rusten en een beetje shoppen, kaarten sturen en meer van dat gelummel.Lana is een mooie stad met veel vermaak en cultuur dus we vervelen ons geen moment .

We gaan de tiende dag naar Ried  we moeten veel lopen deels omdat we verkeerd reden en dan fiets je over een berg in plaats van er langs. We zijn nu Resschen gepasseerd en dalen zo`n vijf en twintig kilometer aan een stuk In het plaatsje Resschen staat een nieuw dorp, terwijl het oude dorp onder het stuwmeer is verdwenen van de kerk toren is nog net het topje zichtbaar en daar maken we dus een plaatje van. We zijn nu in Oostenrijk beland en doen weer met een andere munt inkopen (dan is de euro straks toch wel makkelijker) Een ander land dus andere winkeltijden dat is weer even omschakelen in Italië is alles tussen een en vier dicht hier niet .dus inkopen doen we meestal in de ochtend of na vijven.We fietsen nu richting Landeck .We komen een stel Duitse fietsers tegen die ons afraden de Silvretta pas met de fiets te doen hij is  in totaal vijftig kilometer lang en heeft stijging percentages van  16%  en 18 % dus we besluiten de trein te nemen en zo zitten we even later op het station van Landeck te wachten op ons vervoer naar Bludenz.

De twaalfde dag gaan we op weg naar Laimnau dit is een prachtige tocht door de bossen en richting rijn die hier gekanaliseerd is We rijden ook een hele tijd langs de Bodensee, in Bregenz zitten we op de helft van de route, dat wil zeggen, van het in twee delen geschreven route boekje ,we fietsen tot aan Lingnau langs het meer dit gaat via een fietswandelpad en aan de waterkant is het druk van badgasten die genieten van het prachtige weer.Dit is ook leuk fietsen in zonnig weer en tevreden mensen om je heen geeft altijd een fijn gevoel.Als we de waterkant verlaten komen we weer in een heuvelachtig gebied met stijgingen van wel 16% wel niet zo lang maar toch moeten we weer flink in de beugels.Als je de camping benadert moet je over een hangbrug die is ongeveer twintig meter lang en een anderhalve meter breed  dus dat gaat precies en de camping is prima .We zetten de tent op en gaan een wandeling maken het is prachtig weer en de omgeving is schitterend.We slapen als ossen tijdens de reis en dat is ook wel nodig als je elke dag een inspanning doet zo als deze .

We zijn onderweg naar Ilmensee een werkelijk belabberde camping met hele slechte voorzieningen en een veel te drukke camping weide, ze hebben een vergunning voor veertig tenten maar er staan wel zestig tentjes en als we wakker worden loopt er een pony te grazen, vreemd heel vreemd .Van slapen komt ook al niet veel ,want de kerktoren heeft een kwartier uurwerk en elk kwartier word de melodie langer en dan volgt het aantal uren in klokslagen dus dat helpt niet echt.We gaan dan ook gauw op weg en slaan deze ervaring niet in ons geheugen op.

 In Erpfingen staan we op een normale camping die ons weer een goede

 

 sanitaire verzorging bied en dat is erg belangrijk op zo`n tocht. We douchen ons eens lekker en gaan uitgebreid eten want dat hebben we vorige dag

 

moeten missen. Daar was het echt smerig.De dag die volgt is een makkie we gaan naar Tubingen 

Dat is een prachtige stad , met hele oude vakwerkhuizen en een verbazend mooi stadhuis we nemen foto`s en genieten van een terrasje we lopen door de altstad en verbazen ons over de huizen die zo gebouwd worden dat ze op elke verdieping iets uitsteken .

We blijven hier twee dagen, omdat we naar Stutgard willen, want hier is wilhelma een dierentuin die we allang eens willen bezoeken. 

 

We nemen de trein en een uurtje later staan we in de dierentuin . Deze is anders als dat we verwachten hij is enorm mooi en ruim met   Emmen  te vergelijken. En heel moderne tuin afgewisseld met de oude nostalgische sfeer van achtien honderd . We genieten van het weer, de mensen , de sfeer ,het bier en de dag vliegt om. En voor dat we het weten zijn we alweer op de weg terug,  als we op de camping zitten is het benauwd aan het worden en we horen in de verte de donder en het onweer. 

Maar wij blijven in de zon en de warmte zitten. We willen de dag daarna door fietsen naar Pforzheim negentig kilometer. De voet van Ilona is wat dik en we verzorgen hem dan ook goed. 

Als we de route beschrijving mogen geloven zijn we morgen zo goed als verlost van het klimmen en is het hoofdzakelijk vlak.

.

Op zondag 12  augustus vertrekken we met de auto (We worden gebracht) naar  ’s-Hertogenbosch, alwaar we de slaaptrein nemen naar Verona. We vertrekken om half acht in de avond , en zijn de andere dag om twaalf uur in Verona.  Het is er twee en veertig graden en dat komt hard aan als je uit een trein stap waarin airconditioning zit .  De treinreis is erg mooi en in elk land waar je komt word een loc voor de trein geplaatst van het betreffende land waarin je rijdt.  De verzorging aan boord is ook erg goed.  Bij het vertrek een welkomst drankje en even later een diner  .In de ochtend een ontbijt en dat smaakt best. Als we het  station uitkomen gaan we eerst naar de informatie om te zien of er een camping in de buurt is en die is er,  boven op een heuvel even buiten Verona.

We staan niet te vroeg op en gaan richting het Gardameer , Bardolino, willen we bereiken want daar pakken we de route op die van Florence naar Amsterdam loopt.Oorspronkelijk wilden we vanuit Florence starten maar er reed vanaf Nederland geen trein rechtstreeks en in Italië willen ze de fiets wel opsturen maar dan duurt dat twee dagen en wij laten onze fietsen niet graag alleen ,dus vandaar dat we het op deze manier doen.Het is weer ontzettend warm het fietsen valt in deze temperatuur niet mee,We fietsen van waterpomp naar waterpomp(gelukkig heeft elk dorpje een pomp) en belanden, na veel vragen en zoeken in Bardolino alwaar we op camping staan die naar het blijkt samen met een camping in Lana wel de duurste van de hele reis zijn, bijna vijftig gulden per nacht .Afijn de plek vergoed een hele boel en we maken in de avond een prachtige wandeling langs het Gardameer en genieten van het uitzicht op het meer en de bergen daarachter.

 We staan op een camping die aan een meer ligt en dat is verfrissend ,alleen was hij moeilijk te vinden, een vriendelijke Italiaan heeft ons een stuk de weg gewezen ,maar hij vergat  dat wij bagage hebben en hij een race fiets van een zeer goed merk. Dus dat was even puffen .Maar als je aan eten zit en lekker op je gemak  in de zon ,vergeet je snel je vermoeidheid.

Het weer is opgeklaard en dus begeven we ons de volgende dag richting Mortes Het is een prachtige route ,we fietsen  veel over wegen die door de plaatselijke bevolking worden gebruikt , dat is dus lekker rustig tussen de boerderijen door en langs kleine beekjes die allemaal in de etsch uitkomen.De campings zijn allemaal goed en een enkele heeft een zwembad waar we dan ook dankbaar gebruik van maken.Het is wel erg zwaar maar zo langzamerhand komen we toch in ons ritme en gaat het steeds iets beter.inmiddels zijn we alweer aan de negende fietsdag toe en komen  we in Mals in Vinchau aan .Dit is een streek in noord Italië We arriveren op een kleine maar erg fraaie camping  nadat we onderweg zijn weggespoeld door een enorme regenbui die ons zo`drie uur plaagde .maar we staan weer in de zon en genieten met volle teugen. 

De prijs valt mee en we hoeven de fietsen niet eens te af te laden En een uur later ben je negentig kilometer verder .De reis met de trein is prachtig als je de berg passen niet meetelt want ik ben niet zo gek op hoogtes Ilona zit te genieten maar die heeft geen  hoogtevrees .Het is nog vroeg in de middag en we besluiten om door te fietsen naar Feldkirch.Het is prachtig weer en de bergen lijken ineens ver weg ,in werkelijkheid zijn ze wat wijder uit elkaar en fietsen we tussen twee uitlopers door.Het is hier glooiend en prachtig mooi .We fietsen door de altstad van Feldkirch en dat is erg mooi met al die vakwerk huizen Als we de camping oprijden is direct de vraag of we aan het rond toeren zijn als we zeggen dat we uit Verona komen verklaren ze ons voor je weet wel.De camping is groot maar toch rustig er staan veel Nederlanders en we staan langs een sportveld waar s avonds een voetbalwedstrijd word gespeeld dus rustig in de zon  genieten van amateur voetbal 

We willen naar Erpfingen en dat ligt tachtig kilometer verder op.De route is weer heuvel op en ook weer af alleen zijn de hellingen niet zo steil maar wel lang er zijn stukken vals plat bij van twintig kilometer en dat ga je voelen op het eind van de dag.De temperatuur is dertig plus, dus drinken en eten  we regelmatig.De bidons hebben regelmatig andere soorten sap in zich.Dit Duitse landschap is werkelijk schitterend ,vergezichten met kilometers uitzicht tussen de heuvels door en overal om ons heen word hop verbouwd .In Erpfingen staan we op een normale camping die ons weer een goede sanitaire verzorging bied en dat is erg belangrijk op zo`n tocht.We douchen ons eens lekker en gaan uitgebreid eten want dat hebben we vorige dag moeten missen.Daar was het echt smerig.

Als we starten is het wat somber maar een uurtje fietsen en de zon schijnt weer als van ouds. Alleen de temperatuur is wat draaglijker +/- 25 graden ook lekker de route verloopt voorspoedig buiten een valpartij van Ilona ze wil op een gegeven moment afstappen en krijgt haar voet niet snel genoeg uit de toeclip en hierdoor komt ze te val een pijnlijk stuitje en een beetje last van haar voet.We fietsen op ons gemak door en al gauw zitten we in de jeugdherberg Een camping is hier niet te vinden en vandaar de jeugdherberg  Pforzheim is een grote industriestad met hoofdzakelijk sieraden en goud smederijen en dat is goed te merken .De J.H. is een oud kasteel en is gelegen op een heuvel het kasteel is de basis voor de herberg die is gebouwd op de muren van de vestingwal een bijzonder gezicht.We gaan lekker uit eten en duiken er vroeg in .

——————————————————————————–